Consells a l’hora de prendre el sol

Ara que s’apropa l’estiu, a tots ens agrada gaudir de les platges i les piscines, remullar-nos i prendre el sol. És una magnífica manera de refrescar-se, relaxar-se, i ajudar a augmentar els nivells de Vitamina D.

Tot i això, prendre el sol no està pas exempt de riscs, i aquí te’ls volem explicar, així com les eines per fer-ho amb seguretat.

L’exposició perllongada i sense mesures de seguretat al sol, en especial els mesos d’estiu i les hores puntes del migdia, poden provocar perjudicis a la salut, tals com aparició d’eritemes o fins i tot cremades de primer o segon grau, envelliment prematur de la pell, taques solars, o augment de la probabilitat de patir càncer a la pell.

Per eliminar aquests riscs i que es pugui gaudir del sol amb total seguretat, recomanem les següents mesures;

  • Evita l’exposició perllongada al sol a les hores de més radiació del dia. Aquestes serien entre les 12 i les 3 del migdia, i durant aquestes hores convé augmentar la precaució i minimitzar el temps que es passa prenent el sol.
  • Utilitza crema amb factor de protecció solar; Aplicar generosament crema amb un factor de protecció solar (SPF) de 30 o més. Aquest punt s’ha de repetir mínim cada dues hores, encara que s’hagi mullat o hagi suat. Alguns mites que s’han de desmentir són per exemple que no s’ha d’usar en dies ennuvolats o que si et mulles ja perd l’eficàcia. S’ha d’entendre que els raigs UV arriben igual a la pell encara que hi hagi núvols, per tant, no s’ha de descuidar mai aquest apartat. De fet, és en dies ennuvolats quan hi ha més risc, ja que tendim a relaxar-nos i abaixar la guàrdia, i és aquest el moment on podem patir cremades. Un altre fals mite és que si s’usa crema no s’aconsegueix un bronzejat igual.
  • Usa elements protectors, com ulleres de sol, gorres, samarretes amples, o para-sols. Sempre que sigui possible, busca l’ombra.
  • Hidrata’t! Durant els mesos d’estiu i en especial si s’està exposant a raigs solars, convé augmentar la hidratació, prescindint de begudes alcohòliques que poden provocar una deshidratació, i optant per aigua, sucs de fruita, i fins i tot refrescs sense sucre, evitant l’abús.
  • Compte amb els més petits. Els nadons i els nens i nenes de menys de 16 anys són molt més vulnerables als raigs del sol. Estudis científics alerten de la correlació entre cremades solars a la infància amb l’aparició de patologies neoplàsiques cutànies a l’adultesa. Extremeu les precaucions, utilitzeu crema solar amb factor 50+, i eviteu l’exposició solar directa en aquests grups d’edat.
  •  Utilitza una crema adequada per a després de prendre el sol. Una crema After-sun t’ajudarà a hidratar la pell, cuidar-la, evitar l’aparició d’eritemes o taques, i perllongar el bronzejat.

    Seguint aquests senzills consells podràs gaudir al màxim del sol i les platges, i fer-ho amb tota seguretat. Així i tot, davant qualsevol dubte o problema de salut, no dubtis en consultar amb el teu professional mèdic de confiança.

Dr. Ricard Duelo Camps
COL. 56224
MEDICINA GENEREAL
CEM VILASSAR S.L.P.